A A A
Zaloguj Zarejestruj
Ta strona używa plików cookies. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies. Dowiedz się więcej.
 

Katalog zasobów Szkoły ponadgimnazjalne Chemia Punkt podstawy programowej II.13.6

Pobierz zasób

Tłuszcze i cukry


Lekcja nauczycielska omawia: zagadnienia dotyczące budowy i właściwości tłuszczów, reakcje hydrolizy tłuszczów oraz addycji do podwójnego wiązania w tłuszczach nienasyconych, znaczenie tłuszczów w diecie, właściwości myjące mydła na podstawie jego budowy cząsteczkowej, budowę i właściwości fizyczne cukrów, typowe reakcje cukrów jako reakcje grup hydroksylowych i karbonylowych, ogólną strukturę polisacharydów oraz ich znaczenie dla organizmów żywych, znaczenie cukrów jako głównego składnika diety dostarczającego energii.


  Liczba wyświetleń: 8903
  Liczba pobrań: 177
  Dodano: 2010-11-15
IMP_102497 (60121)